Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 34200 – Шумен, с ръководител майор Александър Александров, разузна, транспортира и унищожи корозирал артилерийски снаряд, открит в околностите на град Смядово.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
 
Отборите на ВСК „Стрямци - 61” от 61 механизирана бригада – Карлово и ВСК „Алпинист” от 101 алпийски полк – Смолян, се срещнаха в квалификационна среща по футбол, която се проведе на стадион „Васил Левски” в град Карлово на 17 май.
Срещата е от спортния календар на Националната военна спортна федерация за 2024 година.
Двубоят премина при игрово надмощие на Стремци, които победиха с 3:0. С два гола се разписа редник Йордан Димитров от щабен батальон, а едно попадение реализира младши сержант Иван Караганчев от зенитно-ракетен дивизион.
 
На 16 май, на стадион "Локомотив" в град Стара Загора, се изигра първата квалификационна среща от Държавното военно първенство по футбол за мъже във втора група между представителните отбори на ВСК "Тракиец 2007" на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и ВСК "Логистик" от 110 Логистичен полк - Пловдив.
Представителите на бригадата  демонстрираха по-добра подготовка и воля за победа и заслужено се наложиха с убедителен резултат - 10:0.
Останалите отбори в групата са ВСК „Шумен“ и ВСК „Артилерист“ - Асеновград.
 
На 16 май военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон, от състава на Сухопътните войски, участваха в тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред обновения паметник на загиналите във войните за национално обединение 40 жители от село Православ, община Братя Даскалови.
        Слово произнесе председателя на Съюза на ветераните от войните на България, 98-годишният доц. д-р Иван Сечанов, чието родно място е село Православ. 
        Църковен водосвет на паметника отслужиха свещеници от Архиерейското наместничество в Чирпан.
        В знак на признателност и почит към героите, венци и цветя поднесоха  господин Жеко Желев - кмет на с. Православ, представители местната власт, на военно-патриотични организации, гости и жители на селото.

 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени